IT-sektorens energiaftryk anslås til 7 procent af det globale elforbrug, ifølge Greenpeace International.
Datacenter-industrien er et lille segment af IT-sektoren, men repræsenterer en stor del af strømforbruget. Dette inkluderer cloud-tjenester, som er en stor drivkraft bag datacentrene. De datacentre udleder store mængder af Co2, hver eneste dag. Faktisk udleder de så meget Co2, at dataindustrien nu har overhalet flybranchen fra før corona krisen.
Med det stigende verdensforbrug er der heller ikke udsigter til, at det skal falde lige foreløbigt.
Kigger man konkret på de danske datacentre, så bliver det også hurtigt tydeligt at elforbruget er stigende. COWI har udarbejdet en rapport, som viser at elforbruget i danske datacentre i 2020 var på 0,88 terawatttimer (TWh). Det forventes at stige yderligere til 4,8 TWh i 2030, 8,76 TWh i 2040 og 12,70 TWh i 20501.
Sammenligner man det med et land som Norge, så brugte deres datacentre 0,8 TWh i 2019. På det punkt ligner Danmark og Norge hinanden. Den store forskel kommer da alle datacentre i Norge kører på 100% bæredygtig energi, hvilket ikke er tilfældet i Danmark.
Den stigende interesse i Bitcoin har også haft stor indflydelse på dataindustrien, der bliver nemlig brugt kæmpe mængder af strøm på at producere Bitcoins. Faktisk kræver det så meget energi, at Bitcoin bruger mere energi om året end lande som Holland og Sverige.
Derfor er det afgørende, at datacentrene giver noget igen til klimaet. Vi er derfor stolte over at kunne være med i kampen for klimaet.
Det er vi blandt andet ved, at vores datacentre driftes på 100% grøn og bæredygtig energi igennem strøm fra vandkraftværker i Sverige – i moderne tale hydro power4.
I København er der oprettet et nyt grundvandskølesystem, som er placeret 70 meter under jorden, som naturligt nedkøler vandet til en temperatur på 10-11 grader. Ved at pumpe koldt vand fra et reservoir til et andet gennem en varmeveksler i datacenteret, udnyttes den kølende evne fra vandet, hvilket også reducerer belastningen på kølerne. Den reducerede kølingsbyrde resulterer i en årlig energibesparelse på mere end 1.200 MWh. På den måde sikrer vi at nedbringe vores Co2 aftryk samtidig med, at vi deltager i kampen for klimaet.
Helt essentielt er det også, at det intet ændrer ved ydeevnen af vores datacentre. De kører stadig på højeste niveau. Dette gør situationen helt optimal. Vi hjælper klimaet, samtidig med at vi bibeholder vores høje ydeevne.